E-mail
Wachtwoord
Ingelogd blijven
Soort
Smaak
Land
Streek
Druivenras
Prijs per fles
Speciaal

Andere producten

Informatie

De cursus start bij voldoende deelname in overleg

De wijncursus gaat uit van het leren en studeren over wijn in een prettige sfeer. In acht avonden leert u:

  • wijnen kennen uit alle belangrijke wijngebieden in de wereld
  • het proeven en beoordelen van wijn;
  • het herkennen van karakteristieken van druivenrassen en wijngebieden;
  • de diverse wijnbereidingsmethoden, de zogenaamde vinificatie;
  • kwaliteitsverschillen herkennen;
  • meer over uw smaak en het selecteren van wijn;
  • alles over wijnwetgeving en wijnetiketten;
  • het combineren van wijn en spijs; nog meer te genieten van wijn.
De opleiding bereidt u voor op het examen voor het landelijk erkende Wijnbrevet. Het examen is tevens een vereiste om te worden toegelaten tot de Wijnacademie voor de opleiding van Vinoloog. U bent natuurlijk niet verplicht examen te doen.

Voor wie?
De cursus is zowel geschikt voor wijnliefhebbers, met enige kennis (bijvoorbeeld Basiscursus), als voor professionals. Gezien het niveau van de cursus adviseren wij u om eerst de cursus (SWEN-1) te volgen.

Doel van het Wijnbrevet
Uw wijnkennis te verbreden op het niveau van SWEN-2. De cursus Wijnbrevet geeft u een gedegen kennis van wijn en een bredere proefkennis, waarbij u een groot aantal druivenrassen kunt proeven en smaaktypes onderscheiden.

Het wijnproeven
U leert wijnen kennen uit alle wijnregio’s en uit diverse prijsklassen.

Niveau SWEN-2
De lesstof in deze wijncursus is gebaseerd op de richtlijnen van het niveau SWEN-2. De cursus vergt crica 80 studie-uren. Om voldoende tijd voor huiswerk en het trainen van het proeven te waarborgen, spreiden wij de 8 lesavonden zo veel mogelijk uit. Na de cursus kunt u deelnemen aan het landelijk erkend examen op dit niveau.

Programma

Avond 1

  • Wat is wijn, geschiedenis van de wijn;
  • Wijnbouw en factoren van invloed (klimaat, bodem, etc.);
  • Wijnbereiding: wit, mousserend;
  • Het wijnproeven: de basis, structuur, aroma's;
  • Noord-Frankrijk: Elzas, Bourgogne, Beaujolais, Champagne inclusief proeverij.

Avond 2

  • Verschillende druivenrassen;
  • Etiket + etiquette (Lezen wijnetiket, kurk, kurkentrekkers, glas, serveertemperatuur, decanteren etc.);
  • Wijnwetgeving;
  • Wijnbereiding rode wijn;
  • Bordeaux, Loire, Zuid-West Frankrijk inclusief proeverij.

Avond 3

  • Wijnbereiding rosé;
  • Houtlagering : doel en invloed op wijn;
  • Vin Doux Naturel
  • Rhône, Provence, Languedoc, Roussillon inclusief proeverij.

Avond 4

  • Wijn en spijs;
  • Het organiseren van een proeverij: de opbouw;
  • Spanje en Portugal inclusief proeverij.

Avond 5

  • Herhaling hoofdstukken 1-3;
  • Blindproeven;
  • Serveertemperaturen;
  • Italië inclusief proeverij.

Avond 6

  • Herhaling onderwerpen hoofdstukken 4-11;
  • Blindproeven;
  • Jaargangen : goede en slechte jaren;
  • Duitsland en Oostenrijk, Nederland, Griekenland, Oost-Europa inclusief proeverij.

Avond 7

  • Herhaling hoofdstukken 12-17;
  • Blindproeven;
  • Noord- en Zuid-Amerika inclusief proeverij. 

Avond 8

  • Herhalingen hoofdstukken 18-22;
  • Blindproeven;
  • Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland inclusief proeverij.


Inschrijving
De cursus Wijnbrevet inclusief cursusmateriaal (inclusief studieboek maar exclusief examen) bedraagt; € 495,00 inclusief btw. 

Inschijven kan met het contactformulier op deze website

Uw winkel wagen is leeg
Gebruik het linkermenu om
uw bestelling te doen

Korting
Alleen nieuwsbrief ontvangen?
Klik hier